Aandoeningen

Aandoeningen

Er zijn diverse ongemakken, blessures en aandoeningen waarbij wij u kunnen helpen de klachten te verlichten.

Onze Podotherapeut Ilse heeft een overzicht gemaakt. Hieronder vindt u het overzicht van enkele van de meest voorkomende blessures waarbij wij van dienst kunnen zijn. Staat uw probleem of vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op via de telefoon of het contactformulier.

Omdat u toch graag gewoon wil lopen?

CAPSULITIS

Definitie

Ontsteking of irritatie van het kapsel dat om de gewrichten bij de bal van de voet zit. 

Oorzaken

Capsulitis kan meerdere oorzaken hebben zoals reuma of een afwijkende afwikkeling van de voet. Verder komt capsulitis voor bij mensen met klauwtenen, omdat door de klauwstand meer druk op de voorvoet komt te staan. Ook wordt capsulitis gezien bij sporters die veel springen of die afzetten met de voorvoet.

Klachten

Pijn aan de bovenkant of onderkant van de voorvoet. Ook kan de voorvoet stijf aanvoelen. Verder wordt de pijn erger wanneer er meer gestaan of gelopen wordt. Er kunnen ontstekingsreacties aanwezig zijn zoals zwelling of een rode kleur.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Wanneer er sprake is van klauwtenen dan kan ervoor gekozen worden om een orthese te maken om het klauwen van de tenen te verminderen. Als de klachten veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand of afwijkende manier van lopen dan kunnen er zolen gemaakt worden. Ook kunt u schoenadvies krijgen waarbij vooral het materiaal van de loopzool, de hakhoogte en de hielomsluiting belangrijk zijn.

Bronvermelding:

·         Frowen, P., O'Donnell, M., Lorimer, D., & Burrow, G. (2010). Neale's disorders of the foot. Churchill Livingstone Elsevier.

·         Nederlands Vereniging van Podotherapeuten. (2004, 05). Artsenwijzer podotherapie. Amersfoort, Utrecht, Nederland .

·         Podomedics. (sd). Capsulitis MTP gewricht. Opgeroepen op 01 15, 2014, van Capsulitis MTP gewricht: http://www.podomedics.nl/files/podowijzer_bestanden/capsulitis_mtp_gewricht.pdf

·         Voetportaal. (sd). Voetportaal. Opgeroepen op 01 15, 2014, van Voetportaal: http://www.voetportaal.nl/index.php/component/content/article?id=27:zone3&catid=1:voetportaal

 

FASCIITIS PLANTARIS

Definitie

Irritatie of ontsteking van de pees (plantaire fascie) die onder de voet van de hiel naar de voorvoet loopt.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van de fasciitis plantaris is een afwijkende stand van de voet in combinatie met overbelasting. Ook een te korte achillespees kan een deel van de oorzaak zijn omdat hierdoor meer spanning komt te staan op de plantaire fascie.

Klachten

Pijn aan de onderkant van de voet. De pijn is ’s ochtends met opstaan en met opstaan na lang zitten het ergste. Aan het begin van de dag zal de pijn nog wegtrekken op het moment dat er gelopen wordt. De pijn onder de voet kan doortrekken naar de hiel of de voorvoet. Vaak wordt de pijn in de loop van de dag erger. De klachten kunnen aanwezig zijn in één voet of in beide voeten. Er kunnen ontstekingsreacties aanwezig zijn maar dit hoeft niet.

Het verschil met hielspoor is dat bij hielspoor de pijn echt onder de hiel zit op de plek waar de plantaire fascie vastzit. Een hielspoor is te zien op een röntgenfoto.

Behandeling

Vaak is overbelasting een deel van de oorzaak van de klachten. Daarom is het belangrijk om te proberen de voet rust te geven door minder te staan en te lopen. Wanneer er sprake is van een afwijkende stand van de voet kunnen er zolen gemaakt worden, hiermee verminderde de spanning op de plantaire fascie (Frowen, O'Donnell, Lorimer, & Burrow, 2010). Tape kan ervoor zorgen dat de pijn iets afneemt. Dit kan prettig zijn als u moet wachten tot de zolen klaar zijn. Verder kunnen oefeningen helpen bij het herstel, dit kunnen rekoefeningen zijn maar ook oefeningen om de spieren sterker te maken of meer te ontspannen (Frowen, O'Donnell, Lorimer, & Burrow, 2010)(Goff & Crawford, 2011).

Bronvermelding:

·         Covey, C., & Mulder, M. (2013). Plantar fasciitis: How best to treat? The journal of family practice, 466-471.

·         Frowen, P., O'Donnell, M., Lorimer, D., & Burrow, G. (2010). Neale's disorders of the foot. Churchill Livingstone Elsevier.

·         Goff, J., & Crawford, R. (2011). Diagnosis and treatment of plantar fasciitis. American family physision, 676-682.

·         OCON. (sd). Fasciitis plantaris (hielspoor). Opgeroepen op 08 21, 2014, van OCON: http://www.ocon.nl/voet/fasciitis-plantaris-hielspoor/

·         Voetchirurgie Burssens. (sd). Disfunctie van de tibialis posterior pees. Opgeroepen op 08 21, 2014, van Voetchirurgie Burssens: http://www.voetchirurgieburssens.be/dysfunctie.html

 

ACHILLESPEES TENDINOPATHIE

Definitie

Bij achillespees tendinopathie is er sprake van een irritatie of ontsteking van de achillespees.

Oorzaken

Achillespees tendinopathie komt veel voor bij sporters of bij mensen die na een langere periode niet gesport hebben weer beginnen.

Klachten van de achillespees kunnen meerdere oorzaken hebben, vaak is dit een combinatie van mechanische druk op de pees en overbelasting.

Mogelijke oorzaken in het lichaam: verminderde doorbloeding in de achillespees doordat iemand ouder wordt, verminderde spierkracht/stabiliteit/flexibiliteit van de kuitspieren, overgewicht en een afwijkende stand van de voet.

Mogelijke oorzaken buiten het lichaam: verandering van trainingsintensiteit, een slechte looptechniek, schoenen, de ondergrond waarop gelopen/gesport wordt.

Klachten

In het begin zal de pijn alleen aanwezig zijn aan het begin en na afloop van een activiteit. Wanneer de klachten langer aanwezig zijn kan de pijn ook in rust aanwezig zijn. ’s Ochtends kan de achillespees pijnlijk en stijf aanvoelen.

Behandeling

Aanpassen van de sportactiviteiten, bijvoorbeeld door hardlopen te verwisselen voor fietsen of zwemmen. U kunt de oude sportactiviteit weer oppakken wanneer de ochtendstijfheid en startpijn verminderd zijn en de oorzaak van de klacht is aangepakt. Het is belangrijk om het sporten daarna weer rustig op te bouwen (Gal, 2012). Verder kunnen er rekoefeningen gedaan worden net als oefeningen om de kuitspieren sterker te maken, dit kan in het begin pijnlijk zijn (Gal, 2012). Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand kan ervoor gekozen worden om zolen te maken. Ook zal er aandacht zijn voor de schoenen die gedragen worden met sporten.

Voorkomen van klachten (preventie)

Wat u zelf kunt doen om de kans om achillespeesklachten te verminderen: een warming-up en cooling-down, een goede trainginsopbouw wanneer u begint met sporten, schoenen dragen die passen bij de voet en sport die gedaan wordt.

Bronvermelding:

·         Berner, J., & Zufferey, P. (2015). Achilles tendinopathy. Revue Médicale Suisse, 606-608 .

·         Encyclo. (2015). Peesaandoeningen. Opgeroepen op 06 30, 2015, van Encyclo: http://www.encyclo.nl/begrip/peesaandoeningen

·         Gal, J. (2012). Medische informatie. Opgehaald van Jessical Gal Sportartsen: http://www.jessicagal.nl/page/handige_links/medische_informatie/medische_informatie.html

·         Wiegerinck, J., Oudhof, B., Weert van, H., & Struijs, P. (2012, 05). Hielpijn bij kinderen. Opgeroepen op 02 10, 2015, van Huisarts en Wetenschap: http://www.henw.org/archief/volledig/id4981-hielpijn-bij-kinderen.html

 

MORTONSE NEURALGIE

Definitie

Bij Mortonse neuralgie is er een irritatie van een zenuw in de voorvoet, meestal komt dit in één voet voor.

Oorzaken

De oorzaak van Mortonse neuralgie is druk en/of spanning op de zenuw in de voorvoet. Dit kan veroorzaakt worden door een dikke zenuw, beweging tussen de botjes in de middenvoet of een afwijkende stand van de tenen.

Mortonse neuralgie wordt veel gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd, mensen met overgewicht en sporters die te strakke schoenen dragen.

Klachten

Een scherpe of brandende pijn in de voorvoet en/of de tenen, dit kan erger worden bij druk onder de voorvoet zoals wanneer de voet wordt afgewikkeld. De pijn is aanwezig bij lang staan en lopen maar kan ook in rust aanwezig zijn. Strakke schoenen, schoenen met een dunne loopzool of schoenen met hoge hakken kunnen de klachten verergeren. Vaak wordt de pijn minder wanneer schoenen worden uitgedaan of als de voet wordt gemasseerd. Verder kunnen er ontstekingsreacties zoals een rode kleur of zwelling aanwezig zijn.

Behandeling

Er kunnen zolen gemaakt worden om de beweging tussen de botjes in de middenvoet te verminderen of een afwijkende stand van de tenen te corrigeren. Verder zult u schoenadvies krijgen.

Bronvermelding:

·         Brubaker, N. (2008). Morton's neuroma. The journal for nurse practicioners, 785-786.

·         Frowen, P., O'Donnell, M., Lorimer, D., & Burrow, G. (2010). Neale's disorders of the foot. Churchill Livingstone Elsevier.

 

MORBUS SEVER

Definitie

Bij Morbus sever is de groeischijf die aan de onderkant van de hiel zit overbelast geraakt.

Oorzaken

Morbus sever komt veel voor bij kinderen tussen de 7 en 13 jaar oud die heel actief zijn. En kwam in het verleden vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Tegenwoordig zien we dit in de praktijk ongeveer evenveel voorkomen. Vermoedelijk aan het verschuiven van sportactiviteiten bij meisjes.

Groei is een belangrijke oorzaak van deze aandoening. Door de groei gaan de kuitspieren harder trekken aan de groeischijf wat klachten kan veroorzaken. Verder speelt de voetstand mee, kinderen met een platte voet of juist een holle voet zetten de hiel harder op de grond tijdens het lopen waardoor de groeischijf sneller geïrriteerd kan raken. Wanneer de voet dan ook nog overmatig naar binnen zakt tijdens het lopen of sporten komt er nog meer trekkracht aan de pezen rond de hiel, met de kenmerkende irritatie tot gevolg.

Klachten

Kinderen met Morbus sever kunnen pijn hebben aan de onderkant van de hiel maar ook aan de achterkant. De pijn het ergste na veel staan of lopen of na sporten. Vaak merken kinderen dat lopen op schoenen met een zachte loopzool voor minder klachten zorgt.

Behandeling

Omdat er bij Morbus Sever sprake is van overbelasting is het belangrijk om de voeten meer rust te geven. Wanneer er een afwijkende voetstand aanwezig is dan is het belangrijk dat dit gecorrigeerd wordt, dit kan bijvoorbeeld met zolen. Verder krijgt het kind schoenadvies, zo geven schoenen met goede schokabsorptie minder klachten. Ook kunnen er rekoefeningen gedaan worden om te zorgen dat de kuitspieren minder hard aan de groeischijf trekt. Rekoefeningen kunnen ook gedaan worden om de kans op herhaling van de klachten te verminderen. Meestal combineren we dit ook met oefeningen om de voeten zelf sterker te maken.

Bronvermelding:

·         Douwes Visser, J. (2009). Pluis of niet pluis.

·         Frowen, P., O'Donnell, M., Lorimer, D., & Burrow, G. (2010). Neale's disorders of the foot. Elsevier.

·         Hefti, F. (1999). Fussschmerzen. Orthopäde , 173-179.

·         James, A., Williams, C., & Haines, T. (2010). Heel raises versus prefabricated orthoses in the treatment of posterior heel pain associates with calcaneal apophysitis (Sever's disease): study protocol for a randomised controlled trial. Journal of foort and ankle research .

 

PATELLOFEMORAAL PIJNSYNDROOM

Definitie

Bij het patellofemoraal pijnsyndroom zijn er knieklachten in het gebied van de knieschijf (patella) en het bovenbeen (femur)

Oorzaken

Patellofemoraal pijn syndroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en dan vooral bij jong volwassenen die erg actief zijn.

De klachten kunnen worden veroorzaakt doordat de knieschijf niet helemaal goed beweegt in de groeve waar hij in ligt of door beschadiging van het kraakbeen (Kniechirurgie). Dit kan worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand: bij een doorgezakte voet ontstaat er een x-stand van de knie, terwijl bij een holle voet er minder schokabsorptie aanwezig is in de voet waardoor de knie meer klappen op moet vangen. Verder kan een disbalans van de spieren in het bovenbeen ervoor zorgen dat de knieschijf niet goed in zijn groeve beweegt . Ook een ongeluk kan de oorzaak van het patellofemoraal pijnsyndroom zijn. Wanneer iemand bijvoorbeeld op zijn knie valt of heel hard stoot kan het kraakbeen beschadigd raken. Ook een scheur in een spier in het bovenbeen kan voor knieklachten zorgen.

Klachten

De pijn zit aan de voorzijde van de knie in het gebied van de knieschijf  Vaak is de pijn geleidelijke ontstaan. Soms beweegt de knie minder soepel als deze gebogen of gestrekt wordt. De pijn wordt erger tijdens trap op lopen, op de hurken zitten, op de knieën zitten of wanneer er tijdens het fietsen veel kracht gezet moet worden. Ook lang in één houding zitten kan de klachten opwekken. Soms zit er vocht in de knie waardoor deze er dik uitziet.

Behandeling

Wanneer de knieklachten (deels) worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand dan kunnen er zolen gemaakt worden. Verder krijgt u schoenadvies, onder andere goede schokabsorptie kan voor vermindering van klachten zorgen. De activiteiten die de klachten veroorzaken moeten tijdelijk vermeden worden. Wanneer er sprake is van een disbalans tussen de spieren kan ervoor gekozen worden om oefeningen te doen, bijvoorbeeld onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Bronvermelding:

·         Janssen, R. (sd). Patellofemoraal (pijn)syndroom. Opgeroepen op 11 10, 2014, van RPAJanssen Orthopedisch chirurg: http://www.rpajanssen.nl/informatie/6/pijn-knieschijf.html

·         Kniechirurgie. (sd). Het patellofemoraal pijnsyndroom. Opgeroepen op 11 09, 2014, van Kniechirurgie: http://www.kniechirurgie.nl/het-patellofemoraal-pijn-syndroom

·         Nunes, G., Stapait, E., Hors Kirsten, M., Noronha de, M., & Moraes Santos, G. (2013). Clinical test for diagnosis of patellofemoral pain syndrome: systematic review with meta-analysis. Physical therapy in sport, 54-59.

·         Sport medisch centrum Maartenskliniek. (2005, 11 01). Patello-femoraal pijn syndroom. Nijmegen, Gelderland, Nederland.

 

Naam van het bestand

Dit is een test